Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

‘Blokkade van The Pirate Bay is een Pyrrhus-overwinning’

Wiebe de Jager
9410 keer gelezen
‘Blokkade van The Pirate Bay is een Pyrrhus-overwinning’

Het was groot nieuws gisteren: XS4all en Ziggo moeten binnen enkele dagen The Pirate Bay blokkeren voor hun abonnees. Dat lijkt een grote overwinning voor stichting Brein, die de rechtszaak had aangespannen. Maar wie zich in de materie verdiept ziet dat het vonnis vooral een Pyrrhus-overwinning is.

The Pirate Bay is een website waar je torrentbestanden kunt vinden. Deze torrents zijn als het ware wegwijzers naar bestanden op andermans computers. Bijzonder aan het bittorrent protocol is dat downloaders meestal ook tegelijk uploaden, waardoor er sprake is van peer-to-peer bestandsuitwisseling. Veel muziek, films en ebooks worden op deze manier verspreid. Doorgaans betreft het materiaal waarop auteursrecht rust.

Het uitwisselen van auteursrechtelijk materiaal is platenlabels, filmmaatschappijen en sinds een paar jaar ook uitgevers een doorn in het oog en in Nederland probeert stichting Brein het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal tegen te gaan. Dat is lastig, omdat downloaden in Nederland niet bij wet verboden is. Bovendien is het moeilijk om peer-to-peer bestandsuitwisseling tegen te gaan, vanwege het decentrale karakter van de techniek.

Het in Zweden gehoste The Pirate Bay heeft echter wel een centrale functie; je moet immers eerst naar die website toe om de torrent bestanden te vinden. Afsluiten van de site is dus een goede manier om het bittorrentgebruikers lastig te maken, redeneert Brein. In dat opzicht is het dus groot nieuws dat Nederlandse providers nu door een rechtbank gedwongen worden om doorgifte van de site te staken.

Los van de vraag of het vonnis niet ingaat tegen het recht op vrije uitwisseling van informatie via internet valt nog te bezien hoe effectief de blokkade in de praktijk zal zijn. Wie zich enigszins verdiept in de materie ziet al snel dat er vele wegen naar Rome leiden en dat er voldoende alternatieven zijn voor wie wil blijven downloaden. De conclusie van deze zeer leesbare analyse op Tweakers.net is dan ook dat de overwinning van Brein vooral een Pyrrhus-overwinning is en dat de actie vooral kwaad bloed zet bij de internetgemeenschap.

Ik geloof dan ook meer in de volgende quote, die ik gisteren op twitter voorbij zag komen: “The best strategy for fighting piracy is competing with it”. Ik weet niet aan wie deze uitspraak toegeschreven moet worden, maar ik denk dat het zo is. Zorg voor een groot legaal aanbod van content, dat zeer makkelijk aan te schaffen is, en je neemt piraten de meeste wind uit de zeilen.Copyright © 2015 Eburon.nl.