Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Is het In-App Purchase model ook interessant voor uitgevers?

Wiebe de Jager
12147 keer gelezen
Is het In-App Purchase model ook interessant voor uitgevers?

Eind 2009 introduceerde Apple de In-App Purchase, een afrekenmodel waarmee je vanuit een (gratis) app aankopen kunt doen. Inmiddels zijn In-App Purchases in de V.S. goed voor meer dan driekwart van de omzet uit app-verkoop. Het freemium verdienmodel dat ten grondslag ligt aan In-App Purchases biedt wellicht aanknopingspunten voor uitgevers die hun content op een nieuwe manier te gelde willen maken.

De verkoop vanuit apps is vooral in de gamewereld goed aangeslagen. Inmiddels zijn er duizenden gratis games te downloaden waarin je tegen betaling extra levels, punten of wapens kunt krijgen. In de V.S. waren In-App Purchases in januari 2012 al goed voor 53% van de omzet in de App Store, en uit cijfers van afgelopen maand blijkt dat dit aandeel in de V.S. inmiddels gegroeid is tot 76%. Europa blijft wat achter, maar ook hier is de In-App Purchase aan een opmars bezig.

Het enorme succes van aankopen vanuit apps biedt ook perspectieven voor uitgevers. Denk bijvoorbeeld aan managementboeken die je gratis kunt downloaden en waarbij je tegen betaling cases of rekenmodellen kunt downloaden. Of geserialiseerde romans waarbij je voor elk nieuw deel een bedragje moet betalen. Nog een leuke: thrillers die je gratis kunt lezen, maar waarvan je alleen tegen betaling de ontknoping kunt lezen ;).

Momenteel bieden de ecosystemen van partijen als Apple, Amazon en Kobo dit soort functionaliteiten nog niet aan (tenzij je de preview-functie die de meeste ebookstores bieden wel hieronder rekent), maar je kunt erop wachten dat de In-Book Purchase realiteit wordt, zodra de markt voor ebooks wereldwijd wat verder ontwikkeld is.

Overigens groeit ook de kritiek op In-App Purchases: vooral kinderen zijn vaak het slachtoffer van ‘gratis’ games die, eenmaal geďnstalleerd, blijven verleiden tot het aanschaffen van levels of andere uitbreidingen en daardoor kan de rekening aardig oplopen. De functie kan weliswaar uitgeschakeld worden, maar niet iedere ouder denkt hieraan of weet dit te vinden in de settings.

Copyright © 2015 Eburon.nl.