Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Ophef over clouddiensten ook van toepassing op ebookopslag

Wiebe de Jager
9362 keer gelezen
Ophef over clouddiensten ook van toepassing op ebookopslag

De zorgen van SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel met betrekking tot de veiligheid en privacy van clouddiensten kunnen ook van toepassing zijn op de opslag van ebooks. Onder andere de digitale boeken van van Kindle- en iBooksgebruikers worden opgeslagen op servers die onder Amerikaanse jurisdictie vallen.

Een groot aantal Nederlanders maken inmiddels gebruik van clouddiensten voor de opslag van documenten, foto’s en video’s. Veel van deze diensten worden gehost door Amerikaanse bedrijven of door Europese bedrijven die gebruik maken van Amerikaanse servers. Daardoor kan de veiligheid of de privacy in het geding raken, aangezien Amerikaanse inlichtingendiensten op grond van antiterrorismewetgeving bij deze gegevens kunnen.

Dit geldt in principe ook voor de opslag van ebooks in de cloud, en eventuele aantekeningen die een gebruiker in ebooks maakt: het Amazon Kindle ecosysteem en de iBooks app van Apple maken beide op de achtergrond immers gebruik van cloudservers voor het synchroniseren van je ebooks en aantekeningen.

Je moet als ebooklezer dus altijd beseffen dat je aankoopgedrag en aantekeningen niet 100% privé zijn. Wil je voorkomen dat inlichtingendiensten of andere nieuwsgierigen al teveel te weten komen over je leesgedrag, dan doe je er verstandig aan om je ebooks van verschillende partijen te betrekken, de ebooksbestanden vervolgens naar je eigen computer te downloaden en ze vanaf daar op je ereader of tablet te zetten.

Trefwoorden: privacy, clouddienst
Copyright © 2015 Eburon.nl.