Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

2015: Baantjer exclusief bij Bol.com?

Wiebe de Jager
16390 keer gelezen
2015: Baantjer exclusief bij Bol.com?

De komende tien jaar heeft Amazon het exclusieve recht om de gehele reeks James Bondboeken uit te geven, in print en digitaal. Dat is de retailer overeengekomen met Ian Fleming Publications. De aankondiging komt nog geen week na de aankondiging van een grote antikartelrechtszaak door de Amerikaanse regering. Kunnen we in Nederland soortgelijke ontwikkelingen tegemoet zien?

Het uitgeeflandschap in de V.S. maakt momenteel flinke aardverschuivingen door. Vorige week was het raak met de rechtszaak tegen Apple en vijf grote uitgeverijen, die ervan verdacht worden onderling illegale prijsafspraken te hebben gemaakt om het dreigende monopolie van Amazon op het gebied van ebooks te doorbreken.

Nog geen week na de aankondiging van die rechtszaak maakt Amazon nu bekend een exclusieve tienjarige licentie te hebben verkregen om alle James Bondboeken uit te geven, op papier en digitaal. Alsof je Baantjer alleen nog maar bij Bol.com zou kunnen kopen.

De aankondiging van Amazon leidt tot allerlei interessante vraagstukken. Zo vraagt Mike Cane zich af in hoeverre andere retailers, zoals Barnes&Noble, bereid zijn om door Amazon uitgegeven boeken te verkopen. Wil Amazon de boeken Łberhaupt via concurrerende retailers op de markt brengen? Komen de ebooks ook in andere formaten op de markt, buiten het Kindle ecosysteem? En wat is de volgende stap van Amazon?

Het lijkt allemaal een ver-van-je-bed-show, totdat je bedenkt dat Amazon wellicht dit jaar al actief wordt in Nederland. Zullen ze ook hier op een dergelijke manier gaan huishouden? En gaan ook andere partijen exclusieve deals sluiten met (erven van) bekende auteurs? Dadelijk kun je Kluun en Baantjer echt alleen nog maar via Amazon.nl, Albert.nl of Bol.com bestellen. En voor de digitale boeken kunnen de retailers bovendien zelf de prijs bepalen, de wet op de vaste boekenprijs geldt immers niet voor ebooks. Daar kan geen boekhandel tegenop concurreren; ŗls ze de betreffende boeken al mogen of willen verkopen.

De overname van Bol.com door Ahold en het faillissement van de holding van Selexyz zijn peanuts vergeleken met wat er aan zit te komen. Amazon zal hier weliswaar een paar jaar nodig hebben om naamsbekendheid en een flinke klantenkring op te bouwen. Maar daarna barst de strijd ongetwijfeld in volle hevigheid los en zal ook hier het uitgeeflandschap onherkenbaar veranderen.

Trefwoorden: monopolie, concurrentie
Copyright © 2015 Eburon.nl.