Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Opnieuw rel rond Amazon na op afstand wissen ebooks

12154 keer gelezen
Opnieuw rel rond Amazon na op afstand wissen ebooks

In juli 2009 ontstond er veel tumult toen bleek dat Amazon op afstand ebooks had verwijderd van de Kindle ereaders van enkele honderden gebruikers. Het bedrijf beloofde beterschap, maar heeft blijkbaar weinig van dat incident geleerd, nu blijkt dat Amazon op afstand alle ebooks op de Kindle ereader van een klant heeft gewist.

Het had een verhaallijn van George Orwell kunnen zijn: het op afstand kunnen verwijderen van onwelvallige boeken uit de boekenkast van mensen thuis. Het gebeurde Amazon ironisch genoeg met een digitale versie van Orwells boek '1984', dat medio 2009 werd verwijderd van de Kindle ereaders van een paar honderd klanten nadat bleek dat het ebook door een malafide uitgever in de Kindle store was geplaatst.

Er ontstond een storm van protest, want boeken deleten die netjes aangeschaft waren, dat kan echt niet door de beugel, was destijds de strekking van de boze berichten. Amazon beloofde beterschap en zei maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Maar ruim drie jaar later zijn we terug bij af nu blijkt dat Amazon op afstand alle ebooks van een gebruiker heeft verwijderd.

Wat is het geval: de Noorse Kindlegebruiker Linn ontving een email van Amazon, waarin werd gezegd dat haar account in verband werd gebracht met ongewenste activiteiten en daarom was afgesloten. Met het sluiten van haar account werden op afstand al haar ebooks van haar Kindle ebooks gewist. In discussie gaan was niet mogelijk: 'Please understand that the closure of an account is a permanent action. Any subsequent accounts that are opened will be closed as well. Thank you for your understanding with our decision', schreef iemand van Customer Relations nadat Linn vroeg waarom haar account was afgesloten.

Ongetwijfeld loopt ook dit incident weer met een sisser af en kan Linn binnenkort weer bij haar ebooks. Maar de kern van het probleem blijft onopgelost: namelijk dat de boekverkoper in kwestie op afstand zeggenschap heeft en houdt over de digitale boeken die op de ereader van de klant staan. Alle beloften ten spijt blijkt maar weer dat ebooks na aankoop niet jouw bezit zijn, maar je ze feitelijk slechts te leen hebt van een commerciŽle partij.

De sleutel tot de oplossing licht wellicht bij de uitgevers; alleen zij kunnen een einde maken aan de machtspositie van Amazon door ze simpelweg geen ebooks meer te leveren tenzij Amazon zwart op wit belooft geen drm (de techniek die mede ingezet kan worden om ebooks op afstand onklaar te maken) meer toe te passen en van de ebooks van de klant af te blijven. Maar helaas waren waren het ooit de uitgevers die stonden op het gebruik van drm, dus veel realiteitszin valt van die kant niet te verwachten.

Er is derhalve maar ťťn (ietwat gebruiksonvriendelijke) manier waarop je je als argeloze gebruiker kunt wapenen tegen dergelijk machtsmisbruik van een retailer en het onbenul van uitgevers, en dat is door direct na aankoop van een ebook de digital rights management (drm) van het ebook te verwijderen en lokaal een kopie van het ebookbestand op te slaan. Maar het is natuurlijk van de gekke dat je hier als een goedwillende klant Łberhaupt over moet nadenken.

Trefwoorden: Amazon, DRM, ebooks wissen, Kindle
Copyright © 2015 Eburon.nl.