Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Wat heeft 2013 in petto voor de uitgeefbranche?

Wiebe de Jager
21115 keer gelezen
Afbeelding (cc) scott*eric 2007, Flickr.com

Na mijn terugblik op 5 jaar eReaders.nl wordt het tijd voor een vooruitblik op 2013. Wat gaat komend jaar ons brengen? Met welke ontwikkelingen moeten uitgevers en boekverkopers rekening houden? Wat staat er te gebeuren in de self-publishing scene? En met wat voor innovatie komt Apple komend jaar en voor wie heeft dat gevolgen?

ePub 4 standaard voor uitklap-eboeken
De bestaande ePub 3 standaard is nog niet eens volop uitontwikkeld en ePub 4 komt er alweer aan. Met ePub 3 is het weliswaar mogelijk om audio en video in te sluiten in ebooks, en om interactieve elementen te integreren, maar het was nog niet mogelijk om pagina’s te laten uitklappen. Daardoor waren sommige kinderboeken niet goed om te zetten naar digitaal. Na een langdurige lobby vanuit de kinderboekenuitgevers heeft het International Digital Publishing Forum dan ook aangekondigd om uitklapfeatures te gaan toevoegen aan versie 4 van de ePubstandaard, waarmee het mogelijk wordt om 3D figuren te tonen boven de pagina’s van een ebook. Hoe de standaard in de praktijk geïmplementeerd gaat worden is nog niet bekend, maar het schijnt dat Layar werkt aan een 3D reality ebook browser met ePub 4 ondersteuning. Second Life zegt te werken aan een virtuele ereader met 3D mogelijkheden. Alleen Sony doet niet mee: het Japanse concern werkt aan een eigen standaard.

Spotify voor boeken
Een paar weken geleden kwamen de Nederlandse bibliotheken met de ‘Lees Meer’-campagne: via je browser kon je ebooks lezen, zonder dat je bibliotheeklid hoeft te zijn. De actie was een succes, maar de organisatie ontving ook veel klachten: zo kon je zonder smartphone of tablet eigenlijk niet optimaal gebruik maken van het platform. De bibliotheken komen daarom in 2013 met een ‘Spotify voor fysieke boeken’: je kunt voor een vast bedrag per maand ongelimiteerd boeken huren en lezen, zonder dat je hoeft te beschikken over een ereader of tablet. Bijzonder is dat lezers aantekeningen kunnen maken in de marge en passages kunnen onderstrepen. Die worden dan automatisch gedeeld met latere lezers. Het is ook mogelijk om foto’s te maken van bepaalde passages en die te delen via sociale media. Dat kan doordat de boeken niet voorzien worden van DRM.

Apple introduceert iPad Maxi
Na het overweldigende succes van de iPad Mini komt Apple volgens geruchten komen jaar met een iPad Maxi, die zou beschikken over een 32” scherm. Met de nieuwe iPad zou Apple definitief een einde willen maken aan het krantentijdperk: op het scherm van de iPax Maxi komen digitale kranten op tabloidformaat optimaal tot hun recht. Ook is het mogelijk om vier pagina’s tegelijk te tonen van tijdschriften of boeken, waarmee Apple lijkt te mikken op de lucratieve studieboekenmarkt. Het is nog niet bekend wanneer Apple de iPad Maxi lanceert, maar anonieme bronnen zeggen dat dit zal gebeuren tijdens de opening van de nieuwe Apple Maxistore in de Passage in Den Haag.

Marktplaats komt met paywall
Er komt in 2013 naar verwachting een einde aan jaren van gratis adverteren via Marktplaats.nl. “Gratis is nu eenmaal geen houdbaar businessmodel”, aldus een woordvoerder van de populaire advertentiewebsite. “Daarom kiezen we ervoor om de advertenties alleen nog maar te tonen aan betalende kijkers. Dat betalen gaat overigens heel eenvoudig, via de nieuwe MarketplaceCard die binnenkort bij kringloopwinkels te koop is. Een kaart van tien euro bevat een tegoed voor het bekijken van honderd gewone advertenties, of vijftig premium advertenties.”
Krantenuitgevers reageren verheugd: “Wij denken dat we met onze verspreiding toch een veel betere propositie voor adverteerders kunnen bieden. En bij ons zijn mensen al gewend om te betalen voor content, dus ligt het voor de hand dat veel adverteerders weer voor ons gaan kiezen.”

iWrite neemt schrijfproces over
Na het overweldigende succes van self-publishing en een toenemende vraag naar alle diensten daaromheen (zoals redactie, marketing en vormgeving) staat in 2013 de eerste dienstverlener op die ook het schrijven van boeken uit handen neemt. De dienst gaat naar verluidt ‘iWrite’ heten. Bekende self publishers, waaronder E.L. James, reageren verheugd: “Het schrijven van boeken neemt toch flink wat tijd in beslag. Met iWrite kan ik me concentreren op het verzinnen van boektitels, zij doen de rest. In 2013 ligt mijn focus op het uitbouwen van de ‘Vijftig tinten’ reeks. Welke kleuren er na ‘grijs’ komen zeg ik nog niet, dat is natuurlijk een verrassing voor mijn lezers. Maar ik kan wel een tipje van de sluier oplichten: zowel RGB als CMYK en PMS-kleuren komen aan bod.”

Copyright © 2015 Eburon.nl.