Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Amazon introduceert Kindle ebook reader

Wiebe de Jager
32634 keer gelezen
Amazon introduceert Kindle ebook reader Amazon stapt in ebooks. In een niet te missen boodschap op de homepage van de internetreus kondigde Amazon-baas Jeff Bezos vandaag de Kindle aan, een ebook reader waarmee ebooks uit het assortiment van Amazon gelezen kunnen worden en waarmee draadloos de laatste editie van de krant binnengehaald kan worden. Voorlopig helaas alleen voor Amerikanen.

De Kindle is uitgerust met draadloze technologie, zodat lezers op elk gewenst moment en op elke plek contact kunnen maken met de elektronische boekenwinkel van Amazon voor het bestellen en downloaden van digitale boeken. Daarnaast kan men een digitaal krantenabonnement afsluiten op bijvoorbeeld de New York Times en de Washington Post. Het toestel is ook uitgerust met een koptelefoonaansluiting om audioboeken te kunnen beluisteren. Tenslotte kun je ook je favoriete blogs lezen op de Kindle, die gedurende de dag automatisch worden ververst.

Amazon biedt bij de introductie van de Kindle meer dan 80.000 ebooks aan, die via de Kindle aangeschaft kunnen worden. Daarbij onthoudt Amazon welke ebooks je in het verleden hebt aangeschaft, mocht je je Kindle verliezen. Dan worden je ebooks automatisch op een vervangende ebook reader gezet. Ook kun je je ebooks delen met anderen; op één Amazon account kun je tot zes Kindles voorzien van content en de content onderling ook uitwisselen.

Leuk is dat je met de Kindle ook artikelen van Wikipedia.org kunt bekijken en dat de Oxford Dictionary of American English voorgeinstalleerd is. Met een zoekfunctie kun je alle ebooks doorzoeken die op de Kindle staan en tijdens het lezen kun je snel woorden opzoeken in het woordenboek.

Het toestel is net als andere ebook readers van de laatste generatie gebaseerd op elektronisch papier, zodat er geen achtergrondverlichting nodig is te kunnen lezen. Het scherm telt 800x600 pixels, voldoende om een pagina van paperback formaat te kunnen tonen.

De Kindle gaat bij Amazon voor 399 dollar over de toonbank. Er zijn geen abonnementskosten verbonden aan het draadloze netwerk, die kosten zijn verdiconteerd in de prijzen van ebooks.

Amazon kiest wel voor een eigen gesloten model; de Kindle kan weliswaar Mobipocket ebooks openen (een formaat voor ebooks dat door veel fabrikanten van ebook readers en pda's wordt ondersteund), maar de boeken in de Kindle store hebben een ander formaat, dat weer niet geopend kan worden op andere ebook readers.

Concurrerende e-readers zijn onder andere de Sony Reader, de Hanlin V3 eReader uit China, de Cybook Gen3 van het Franse Bookeen en de Iliad van Philips-spin off iRex Technologies.

Deze ebook readers zijn, de Sony Reader en de Hanlin V3 uitgezonderd, al wel in Europa te verkrijgen, onder andere via de Nederlandse webshop ereaders.nl die binnenkort haar deuren opent.

PS. Het woord 'Kindle' stamt uit de 13e eeuw en betekent onder andere: (een vuurtje) doen ontsteken, verlichten, verlicht worden. Amazon heeft duidelijk grootse verwachtingen van de Kindle.Copyright © 2015 Eburon.nl.