Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Waar vind je gratis Nederlandse ebooks?

112756 keer gelezen
Gratis Nederlandse ebooks downloaden

Op veel plaatsen op internet tref je gratis digitale boeken aan, in het ePub en/of pdf-formaat. Sommige van deze ebooks komen uit het publieke domein; hiervan is het auteursrecht verlopen en derhalve kunnen ze kosteloos aangeboden worden. Maar er zijn ook websites met recente gratis ebooks.

Een goed beginpunt voor deze gratis digitale boeken waarvan het auteursrecht is verlopen is de website van Project Gutenberg. Op deze site staan honderden Nederlandstalige klassiekers die in meerdere formaten gedownload kunnen worden.

Op andere sites vind je ook recentere gratis ebooks. Dit kunnen ebooks zijn die door de auteur of uitgever (tijdelijk) gratis of zeer goedkoop ter beschikking worden gesteld, vaak ter promotie. Een goed voorbeeld van zo’n site is gratisepub.nl. Boeken in het pdf-formaat (ideaal voor op een iPad of andere tablet) vind je op gratispdf.nl.

Het aanbod van websites met gratis te downloaden boeken is natuurlijk veel groter. Een goed startpunt vormt deze linkpagina van eReaders.nl. Verder kun je terecht bij Kobo, die gratis romans, sci-fi en horror aanbieden, naast gratis mysterie en young adult. Ook uitgeverij Eburon biedt een aantal (management)boeken gratis aan, in de productcategorie ‘Gratis ebooks’.

Ebooks lenen bij de bibliotheek
Ben je lid van de bibliotheek? Dan is het ook mogelijk om daar ebooks te lenen. Je kunt kiezen uit zo'n 5000 titels. De ebooks kunnen op diverse manieren gelezen worden. Zo is er een online leesmodus waarmee er direct in de browser gelezen kan worden. Ook zijn er apps beschikbaar voor Android en iOS, waarmee de ebooks gemakkelijk op een smartphone of tablet gelezen kunnen worden. Daarnaast wordt er ondersteuning aangeboden voor ereaders. De uitleentermijn van de ebooks is 21 dagen. Hierna kan een ebook opnieuw geleend worden, direct verlengen is niet mogelijk.

In de zomer-, herfst- en kerstvakantie moet je zeker een kijkje nemen op VakantieBieb.nl, waar tijdelijk een aantal actuele digitale boeken ter download worden aangeboden. Deze kunnen ook offline gelezen worden.

Tweedehands ebooks
Het is tegenwoordig ook mogelijk om ebooks tweedehands te (ver)kopen. Het klinkt misschien gek, want wie zegt dat de verkoper van een ebook ook daadwerkelijk het ebook verwijdert, na verkoop? Toch is het mogelijk om via Tom Kabinet mogelijk om ebooks die je gelezen hebt te koop aan te bieden. Zo kun je dus wat geld terugverdienen. Omgekeerd heb je kans dat je op de site goedkope ebooks naar keuze aantreft.

Ebook torrents
Helaas is het zo dat commercieel verkrijgbare ebooks massaal gepiraat worden. Er circuleren op internet torrentbestanden met daarin wel duizenden gratis Nederlandse ebooks. Bedenk goed dat deze ebooks eigenlijk niet echt ‘gratis’ zijn; het is dan ook strafbaar om deze bestanden na downloaden verder te verspreiden.

Weet u niet hoe u ebooks in het ePub formaat kunt lezen op uw iPhone, iPad, ereader of andere smartphone of tablet? Bekijk dan de pagina 'Hoe kan ik een ePub bestand openen?'.

Copyright © 2015 Eburon.nl.