Uitgever 2.0
'Uitgever 2.0' was tot oktober 2013 het bedrijfsblog van Eburon-uitgever Wiebe de Jager, over de ontwikkelingen in uitgeefland en de toekomst van het boek. Wiebe is nu o.a. betrokken bij Wearable en Dronewatch. Eerder richtte hij eReaders.nl op.

Bekijk alle eerdere berichten van Wiebe

Bekijk het actuele bedrijfsblog van de Eburonen

Uitgever 2.0: uitgeverij blog van Wiebe de Jager
Over Eburon

Academische Uitgeverij Eburon verzorgt uitgaven in opdracht van organisaties, promovendi en andere individuele auteurs, en helpt hen bij het beheren en exploiteren van hun eigen werk. U kunt op onze website direct boeken bestellen of een voorstel indienen voor uw uitgave. Lees meer>>

Gratis zet de wereld op zijn kop

Wiebe de Jager
11802 keer gelezen
Gratis zet de wereld op zijn kop Begin 2009 verschijnt Free, het nieuwe boek van Wired-hoofdredacteur Chris Anderson. In zijn boek stelt de auteur dat je goed kunt verdienen aan het gratis weggeven van content of producten. Maar de uitgever van het boek denkt daar anders over.

Gillette had het een eeuw geleden al door; geef je scheerapparaat bijna voor nop weg en vervolgens verdien je aan de mesjes. Printerfabrikanten doen tegenwoordig goede zaken door de verkoop van inktcartridges, die in sommige gevallen duurder zijn dan de printer ooit kostte. En vliegmaatschappijen bieden hun vluchten zowat gratis aan en verdienen daarna goed geld aan de in-flight services.

Online weggeven
Chris Anderson, die vooral bekend werd door zijn bestseller The Long Tail, borduurt in Gratis uitgebreid verder op het principe van weggeven. Helemaal nu veel goederen volstrekt virtueel zijn geworden – denk aan muziek, films en ebooks – en er dus geen kosten voor opslag, distributie en vermenigvuldiging zijn, wordt het steeds eenvoudiger om zaken ‘gratis’ weg te geven.

Het principe wordt al veelvuldig toegepast. Sommige bands geven hun muziek gratis weg en verdienen aan optredens en merchandise. Het uploaden en bekijken van video’s op YouTube is gratis, de site verdient aan advertenties.

Verbaasd
Uiteraard wil Anderson zijn boek Free en liefst ook alle vertalingen als gratis download aanbieden. De Nederlandse uitgever reageert echter verbaasd: “Heeft hij dat gezegd? Ik heb dat niet van zijn Amerikaanse agent gehoord. Ik zal hem eens bellen. Maar dat kan helemaal niet. Wij hebben voor de rechten geld moeten betalen, we hebben geďnvesteerd in de vertaling. Als ik het boek gratis weg zou geven, kunnen we hier de tent wel sluiten.”

Die reactie staat haaks op de argumentatie van Anderson, die in zijn boek stelt dat je 99% moet weggeven om vervolgens te verdienen aan die 1% van de downloaders die wčl graag een mooi boek in de kast wil hebben. Juist doordat je iets gratis weggeeft is het bereik veel groter en vormt die 1% alsnog een riante markt. Zo zou de uitgever het boek bijvoorbeeld als luxe uitgevoerde hardcover kunnen aanbieden en daar extra marge op zetten.

Nieuwe verdienmodellen
Anderson noemt nog veel meer mogelijkheden om geld te verdienen door het gratis weggeven van content. Zo kun je in (of bij) de gratis content advertenties plaatsen, bezoekers doorverwijzen naar een affiliate programma, email adressen verzamelen voor marketingdoeleinden, een special edition uitvoering verkopen, donaties ophalen, aandacht genereren voor evenementen of gerelateerde producten verkopen.

Vooral nu het ebook sterk in opkomst is worden deze verdienmodellen nog eens extra belangrijk voor boekenuitgevers. Geef een digitale versie van een boek weg en verdien op een andere manier aan de vele bezoekers die je trekt. Anderson zelf gelooft vreemd genoeg niet zozeer in het ebook: "Boeken blijven sowieso bestaan omdat het emotionele producten zijn. Niemand leest Harry Potter op zijn computer uit."

Chris Anderson geeft toe dat hij goed verdient aan de lezingen die hij geeft. Hij verspreidt zijn ideeën gratis via internet en is daardoor een veelgevraagde spreker geworden. Maar daar heeft de uitgever natuurlijk weer niets aan.

Reserveer het boek: Chris Anderson, Gratis: Nieuwe economie in de digitale tijdCopyright © 2015 Eburon.nl.