Tomatenvezelpapier, en hoe het gemaakt wordt 24 juli 2015

In oktober verschijnt ‘We moeten eens koffie drinken’, een boek over ondernemen in de creatieve industrie. Een boek over deze industrie moet er zelf ook bijzonder uit zien. Daarom hebben we bij Schut Papier tomatenvezelpapier laten maken. Het is daarmee het eerste boek waarvoor wij speciaal papier hebben laten produceren. Om te zien hoe papier maken nu eigenlijk in zijn werk gaat bezochten Natasja en Karin de papierfabriek van Schut Papier in Heelsum.

Waar een gemiddelde papierfabriek grote producties draait van tonnen papier kan Schut al producties draaien vanaf 2 ton. Dat klinkt nog steeds als veel. Maar bedenk dat we met 1500 kilo die wij afnemen 1000 stuks van ‘We moeten eens koffie drinken’ kunnen maken en dan nog papier overhouden, en je snapt dat 2 ton voor een papierfabrikant helemaal niet zo veel is. Door zich te specialiseren heeft Schut een mooi portfolio opgebouwd. De specialismen zijn kunstenaarspapier, grafisch papier, gekleurd papier en technisch papier. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in het aanbrengen van oppervlaktestructuren en watermerken. Het kunstenaarspapier van Schut ken je wellicht wel: de gele Terschelling aquarelblokken vind je in veel gespecialiseerde hobby- of papierwinkels.

Tomatenvezelpapier
Het papier dat wij bestelden bij Schut is het tomatenvezelpapier. Het is papier waarin vezels van de tomatenplant verwerkt zijn. De samenwerking tussen kenniscentra, telers en de papierfabriek heeft het mogelijk gemaakt om hiervan papier te maken. Normaal gesproken wordt het loof van tomaten als brandstof of compost gebruikt. Nu wordt het eerst ingezet voor het maken van papier. Door materialen vaker te gebruiken en restafval beter in te zetten worden zo van laagwaardige materialen hoogwaardige materialen gemaakt. Slim omgaan met grondstoffen dus, om de afvalberg te beperken.

Productie
Bij Schut hebben we gezien hoe papier maken start: met een grote hoeveelheid pulp. In een soort van grote mixer (de pulper) worden alle materialen die in het papier gaan bij elkaar gedaan. Dit is het moment dat de tomatenvezels toegevoegd worden. Tomatenvezelpapier wordt niet geheel van tomatenvezels gemaakt, het vervangt een deel van de normale papierpulp. Tijdens ons bezoek werd een productie voor oranje papier gedraaid. Ook kleurstoffen worden aan de pulp toegevoegd.

schut_1

Om van de pulp papier te maken moet het water uit de pulp gehaald worden zodat alleen de papiervezels overblijven. De eerste stap hierin is zeven, uiteraard geautomatiseerd op een mooie machine. Het lijkt al snel op papier, maar in de eerste fase is het echt nog heel nat en kun je er zo pulp van afhalen. Na het zeven moet het ‘papier’ dan ook verder droog worden gemaakt. Dit gebeurt door het papier tussen walsen te persen en vervolgens door warmte te drogen.

 

 

schut_2

schut_3

schut_4

Het papier zit nu op grote rollen en kan verder verwerkt worden. Voor het drukken van boeken worden er eerst vellen van gemaakt. De vellen worden bij de papierfabriek gesneden en gaan vervolgens op pallets naar de drukker.

Van kaft tot kaft
‘We moeten eens koffie drinken‘ wordt van kaft tot kaft gedrukt op tomatenvezelpapier. Naast het 125 grams papier voor het binnenwerk ligt dus ook 250 grams papier te wachten voor de kaft. Om van dit karton een mooie kaft te maken worden meerdere lagen gebruikt. Dit boek krijgt dus niet een kaft maar twee! Met die ruimte gaan we natuurlijk iets moois maken.
Schut Papier wist ons ook te vertellen dat ‘We moeten eens koffie drinken’ het eerste boek is dat helemaal van tomatenvezelpapier wordt gemaakt.